Sigorta sektörünün prim üretimi ilk çeyrekte arttı

Sigorta Sektörü 2025 İlk Çeyrek Performansını Değerlendirdi

Sigorta sektöründe önemli bir yere sahip olan Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Uğur Gülen, sektörün 2025’in ilk çeyreğindeki performansını değerlendirdi. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 200 milyar liralık prim üretimi gerçekleşen sektör, bu yılın ilk çeyreğinde 303 milyar liraya ulaşarak yüzde 52’lik bir büyüme kaydetti.

Gülen, sektörün 2024 yılı sonunda 2,3 trilyon liralık aktif büyüklüğe ulaştığını ve 838 milyar liralık prim üretimi gerçekleştirdiğini belirtti. Geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 57 büyüme gösteren sektör, teknik karlılığında ise yüzde 38 civarında bir büyüme kaydetti.

Öz sermaye karlılığı açısından oldukça başarılı geçen 2025 yılının ilk çeyreğinde öz kaynak büyüklüğü de önemli ölçüde arttı. Gülen, sektörün öz kaynağının güçlü olmasının büyük afetlere karşı sağlam bir temel sağladığını vurguladı.

Hayat ve Hayat Dışı Branşların Payı

Gülen, hayat ve hayat dışı branşlardaki prim üretimi ve karlılık paylarını da değerlendirdi. Hayat sigortalarının toplam prim üretiminin yüzde 10’unu, karlılığın ise yüzde 30’unu oluşturduğunu belirten Gülen, sektörün toplam dönem karının 34 milyar lira olduğunu açıkladı. Bu karlılığın yüzde 70’i hayat dışı branştan gelirken, yüzde 30’u hayat sigortalarından elde edildi.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) fon büyüklüğünün 1,4 trilyon liraya ulaştığını vurgulayan Gülen, BES’in Türkiye’nin gelecekteki büyümesi için önemli bir kaynak olacağını söyledi. Devlet katkısının asgari ücrete kadar olan bölümünün önemli bir avantaj olduğunu belirten Gülen, bireylerin bu sisteme katkı yapmasının ülke ekonomisine büyük fayda sağlayacağını ifade etti.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES)

Gülen, BES’ten daha çok Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine (TES) odaklanarak bu sistemin hayata geçmesi için çalışmaların devam ettiğini açıkladı. TES’in, uzun vadeli birikimi hızlandırmak için önemli bir ürün olduğunu belirten Gülen, bu sistemin Türkiye’nin sosyal güvenlik sistemi ve ekonomisi için büyük bir kazanım olacağını ifade etti.

Son dönemde ticari alacak sigortalarının öneminin arttığını belirten Gülen, bu alanda Türk Eximbank gibi kurumların önemli faaliyetlerde bulunduğunu dile getirdi. Ancak Türkiye’deki bankacılık sektörünün gücü nedeniyle sigorta sektörünün büyümesinin yavaş ilerlediğine değinen Gülen, sektörün gelecekte Avrupa standartlarına ulaşabileceğine inandığını söyledi.

Related Posts

ÖTV düzenlemesi Meclis’ten geçti: Oranlar ne oldu, hangi araçları kapsıyor, yetki kimde olacak?

ÖTV düzenlemesi Meclis’ten geçti: Oranlar ne oldu, hangi araçları kapsıyor, yetki kimde olacak?

Gümüşte yükseliş hızlandı

ABD’de gümüş fiyatları haftaya güçlü bir başlangıç yaptı. Ons başına fiyat 38,5 dolar seviyelerine yükselerek son günlerdeki kazanımlarını pekiştirdi. Bu yükselişte en büyük etken, ABD Merkez Bankası’nın temmuz ayında faiz indirimi yapacağı yönündeki …

Merkez Bankası’nın anketinde piyasanın dolar tahmini yükseldi

Son Dakika… Merkez Bankası’nın temmuz ayı piyasa katılımcı anketi belli oldu. Buna göre piyasa katılımcılarının yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 29,86’dan yüzde 29,66’ya geriledi. Katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi ise, 43,57 TL’den 43,72 TL’ye yükseldi.

Brent petrolün varili 68,64 dolardan işlem görüyor

Uluslararası piyasalarda Brent petrolün varil fiyatı 68,64 dolar seviyesinde. Küresel arz-talep dengesi ve ekonomik veriler, fiyatlar üzerinde etkili olmaya devam ediyor.

12 ilaç daha SGK ödeme listesine alındı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, tamamı yerli üretim olan 12 ilacın daha geri ödeme listesine alındığını açıkladı. Işıkhan, “İlaçların hastalarımıza şifa olmasını temenni eder, vatandaşlarımıza sağlıklı bir ömür dilerim” ifadelerini kullandı.

Çankırı’da Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı 71 Bin 885

TÜİK verilerine göre, Çankırı’da trafiğe kayıtlı araçların çoğu otomobil ve motosikletten oluşuyor.